Аз, като един голям почитател на Родопите, няма как да не отразя в блога си и тънкостите на местната кухня. С тази рецепта се сдобих от един чепеларски момък, който сподели с мен тайната на оригиналния домашен пататник, за което искрено му благодаря. Правила съм разни интернетски пататници, но определено не бяха същите като направените в Родопите. В момента гозбата се пече във фурната, така че снимките малко по-късно ще ги кача, проявете разбиране, о, неуморно рифрешващи кулинарни мои фенове! :)

Родопски пататник

Настъргват се картофите на ренде в купа. Поръсвате се отгоре с гьозум (известен и като джоджен). Настъргва се една глава кромид лук и се осолява на вкус. В купата се слагат 2 – 3 яйца и малко олио (3 – 4 супени лъжици). Всичко смесено в купата се омесва (разбърква). Тавата се намазва с малко олио и се наръсва с брашно. От купата се взема с шепи и се изцежда сока (да остане в купата), а останалото се застила в тавата. Тази изтискана течност се разбърква с половин чаена чаша брашно. Картофите се заглаждат в тавата и се заливат със сместа от купата. Отгоре се слага масло и се пече около 40мин. на 250 – 300 градуса.

Още веднъж специални благодарности на Стефан за споделената опитност!

Родопски пататник

П.С. Авторът на рецептата ми обърна внимание, че не е трявало в такава висока купа да пека пататника, защото вътрешността не може да се опече добре. Най-подходящо е да се разстели в тава, като пататникът е около 2-3 см, не повече. Явно ще трябва да го правя отново… нека ми е зле :)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (35 votes cast)
Истински родопски пататник, 4.1 out of 5 based on 35 ratings

« »